Arno Kerkhof (1973) behaalde aan het Maastrichts conservatorium de diploma’s Docerend Musicus piano cum laude (Joop Celis) en orgel (Dorthy de Rooij), en het praktijkdiploma Katholieke Kerkmuziek (koordirectie Jos Besselink). Vervolgens studeerde hij orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij de bekende pedagoog Jacques van Oortmerssen, waar hij in 1999 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude behaalde. Hij volgde masterclasses bij o.a. Jean Boyer, Hans-Ola Ericsson en Andres Céa-Gálan en privélessen bij Marie Claire Alain in Parijs. 

Arno Kerkhof

De Bach-prijs in Erfurt resulteerde in meerdere concerten in Thüringen, waaronder een recital in het kader van de prestigieuze Bachtage 2006. 

Ook als pianist is hij actief. Zo is hij al meer dan 15 jaar de vaste pianist en één van de drijvende krachten achter het solistenensemble Consortio Manuel Garcia en het Kamerkoor Michaël Haydn uit Brunssum, gespecialiseerd in het opera- en belcantorepertoire. Daarnaast treedt hij bij koorconcerten regelmatig als pianist op, zowel als begeleider als solist. Ook speelde hij twee maal de Rhapsody in Blue van Gershwin met een harmonie. 

Hij is dirigentorganist van het St.-Petruskoor van de dekenale Grote Kerk te Sittard en van het St.-Caeciliakoor van de Nicolaaskerk te Valkenburg, en dirigent van kamerkoor Quartna uit Maastricht en Vocaal Ensemble Arabesque te Geleen. 

In de gecombineerde functie van dirigent en begeleider van het St.-Petruskoor in Sittard voert hij een uitgebreid en veelzijdig repertoire uit van meer dan 20 meerstemmige missen en meer dan 200 motetten. 

Dirigent / Organist

Op het eerste internationale orgelconcours van Kotka (Finland) in 2002 behaalde hij de tweede prijs en de speciale Bach-interpretatieprijs. Op het internationale orgelconcours in Erfurt (2005) ontving hij eveneens de prijs voor de beste interpretatie van de werken van Bach. Hij speelde solorecitals op belangrijke historische orgels in o.a. Alkmaar, Amsterdam, Zutphen en Rotterdam, in België, Duitsland, Italië en Denemarken en op vele plaatsen in Belgisch en Nederlands Limburg en werd n.a.v. zijn succes in Finland uitgenodigd voor concerten en gastdirecties in o.a. Kotka en de Johanniskerk, de Kalliokerk en de dom van Helsinki. Zo was hij in 2008 artist in residence tijdens de “Kotka orgelweek”. 

Concerten

Met Vocaal Ensemble Arabesque, één van de weinige amateurkoren die zich uitsluitend toeleggen op de Renaissance en barok, werden concerten gegeven met o.a. de Johannespassion van Schütz, dubbelkoorwerken van de familie Bach en de Coronation Anthems van Händel met een professioneel barokorkest. 

Op het St.-Petrusfestival Sittard 2011 dirigeerde hij het Maasland Symfonieorkest en het St.-Petruskoor in o.a. het Requiem van Fauré en Psalm 42 van Mendelssohn. In 2014 dirigeerde hij het St.-Petruskoor en een professioneel barokorkest in de Messiah van Händel. 

Hij zet zich speciaal in voor de herwaardering van het Franse drukwindharmonium en de muziek voor dit bijna vergeten instrument. In 2007 verscheen de kerst-cd “Souvenir de Noël”, met sfeervolle en verrassende 19e-eeuwse muziek. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Harmonium Vereniging Nederland werd hij uitgenodigd om een cd op te nemen. Deze solo-cd “Divertissement”, gespeeld op vier historische harmoniums, verscheen in 2010 en kreeg lovende kritieken. 

Harmonium

2020 St Petruskoor Sittard

  • Facebook Social Icon